Gå till innehållet
SENIORLIVING.SE - DIN GARANTI FÖR PROFESSIONELL OCH SAKKUNNIG RÅDGIVNING
SENIORLIVING.SE - DIN GARANTI FÖR PROFESSIONELL OCH SAKKUNNIG RÅDGIVNING

GUIDE: Hur du går rätt med din rollator

I den här artikeln kommer jag som sjuksköterska att ge dig mina bästa råd om hur du bäst och säkrast använder din rollator.

Det finns ett hav av olika typer och modeller av rollatorer på den svenska marknaden.

De flesta är utmärkta, men en stor del av dem är inte korrekt inställda för den enskilda användaren. Värst av allt är när den är i helt fel storlek på höjden, eller om den är för tung och klumpig.

För att kunna gå stabilt och säkert är det viktigt att du kontrollerar din rollator noga och säkerställer att den är den optimala rollatorn för dig.

Du måste ta reda på vilken typ av rollator som speglar dig som person. Håller du mest på inomhus, är du en stadsmänniska eller spenderar du så mycket tid som möjligt utomhus? Vi har många olika typer av inomhus- och utomhusrollatorer, där alla är utrustade med den bästa säkerhetsutrustningen.

Ultra let kulfiber rollator - Smuk dyb LILLA. Kun 5,5 kg. Sammenklappelig & transportabel - Seniorpleje - Udendørs rollator - Mobilex - MBX-312408 - Large/ 62 cm -Dyb lilla -

Ställa in rollatorn

Först tar vi en titt på dig och rollatorns sitthöjd (se bild på sitthöjd nedan). När både sitthöjden och handtagen passar och justeras i höjd just för dig kan en rollator vara en jättepresent i vardagen. Det ger dig nödvändigt stöd, balans och kan se till att du behöver små pauser.

Om din rollator inte passar dig och din längd blir det väldigt svårt att ha rätt balans och hållning. I den här artikeln skulle jag vilja ta en titt på hur vi står och går optimalt med vår rollator – nämligen ett fokus på vår hållning.

Det finns följande punkter som du bör vara uppmärksam på (se bild för inspiration):

  1. Du måste stå upprätt med rak rygg och sänkta axlar.
  2. Det är viktigt att både armar, handleder och händer är avslappnade.
  3. Du måste ha en lätt böjning på ca 30 grader i armbågsleden. böjer man sig för mycket blir man ofta överbalanserad. Om armarna är för sträckta drar man ofta upp axlarna och alla stötar/slag från marken går rakt upp i axlar och nacke. Om du tittar på bilden nedan ser du att hans vänstra arm är för utsträckt, medan den högra armen har en perfekt böjning.
  4. Kom ihåg att titta uppåt och framåt. Att se framåt hjälper till med balans och känsla för riktning. Många tenderar att falla framåt när de tittar ner.
  5. Räta upp dig och skjut bröstet framåt och axlarna bakåt.
  6. Ta lugna, mätta steg. Hitta din egen rytm.
  7. Använd "pedalerna" monterade på båda sidor av bakhjulen. De är designade för att tippa din rollator över trottoarkanter etc., så att du inte tappar balansen genom att lyfta med armarna.

Dessa 7 tips för bra hållning är generella tips. Vissa personer kan på grund av funktionshinder inte använda dessa tips. Det kan t.ex. vara personer med Parkinsons, skolios, ryggkollaps mm.

Därför är det viktigt att komma ihåg att balans och känsla av säkerhet alltid kommer före de generella optimala inställningarna. Som sjuksköterska kan jag guida, ge råd och ställa in din rollator så att den passar just dig och dina utmaningar.

Det är en av många fördelar med att ha en vårdbakgrund. Du får professionell rådgivning där vi alltid fokuserar på dig och dina behov.

Vi har alltid många modeller, färger och storlekar på lager, så ta en titt i butiken. Bor du långt bort kan du inspireras av vår hemsida och kontakta oss för hjälp och vägledning. Vi har mycket erfarenhet av att hitta den perfekta matchningen.

Så nu är det bara att säga: FRAMÅT och ut till allt som den fantastiska världen har att erbjuda ;)

De bästa tankarna från

De bästa tankarna från

Ditte Alici ,
Sjuksköterska och ägare,

www.seniorliving.se
Mail: ditte@seniorpleje.dk
Mobil: 40563841