Gå till innehållet
SENIORLIVING.SE - DIN GARANTI FÖR PROFESSIONELL OCH SAKKUNNIG RÅDGIVNING
SENIORLIVING.SE - DIN GARANTI FÖR PROFESSIONELL OCH SAKKUNNIG RÅDGIVNING

5 bra tips - Har du svår smärta från svanskotan?

Upplever du ofta tunga, trötta och rastlösa ben? Då kan det vara så att du behöver stärka din blodcirkulation.

Ömma, trötta och rastlösa ben är något de flesta upplever under sitt liv. Ofta är det obehag som är förknippat med specifika aktiviteter – t.ex. efter träning, en hård arbetsdag eller dagar då vi har stått, gått eller suttit mer än vanligt. Alltså enstaka fall där besvären vanligtvis försvinner av sig själv efter en eller två dagar.

Men vissa människor, särskilt i den äldre åldersgruppen, upplever tunga och trötta ben dagligen och detta kan vara förknippat med mycket obehag eller till och med smärta. Det kan t.ex. vara att smärta uppstår i underbenen när man går normalt. Smärta som försvinner när du stannar, men återkommer när du återupptar promenaden. Det kan krävas många små pauser för att gå längre sträckor!

Båda symtomen har rötter i vår blodcirkulation och den goda nyheten är att besvären och smärtan kan lindras eller helt elimineras med hjälp av stöd- eller kompressionsstrumpor.

Båda symtomen har rötter i vår blodcirkulation och den goda nyheten är att besvären och smärtan kan lindras eller helt elimineras med hjälp av stöd- eller kompressionsstrumpor.

Vår blodcirkulation är helt avgörande för att vår kropp ska fungera som den ska. Med hjärtat som huvudpump är cirkulationen ett enda långt rörsystem av olika blodkärl som transporterar syre och näringsämnen till cellerna. Blodkärlen i denna del av systemet kallas artärer. När cellerna arbetar utsöndrar de slaggprodukter som sedan transporteras bort via cirkulationens blodkärl så att de kan utsöndras eller återanvändas. Dessa blodkärl kallas vener.

Med hjärtat som enda huvudpump är det vettigt att trycket i cirkulationen blir svagare ju längre bort vi kommer från hjärtat. Därför är vårt blodtryck i händerna och speciellt i fötterna naturligt lägre än i resten av kroppen. Dessutom måste blodet från benen kämpa mot gravitationen när det ska återvända till hjärtat. Kroppen har dock hittat en lysande lösning på den där lilla detaljen: venflikar. Venklaffar är små lås som sitter i benens vener och hindrar blodet från att rinna tillbaka.

På grund av det lägre blodtrycket i våra händer och fötter kommer det i många fall även vara här som vi upplever symtom om det blir problem med cirkulationen. Symtom på nedsatt blodcirkulation kan t.ex. vara:

  • Kalla, blåaktiga och/eller svullna händer och/eller fötter
  • Muskeltrötthet/utmattning
  • Surrande/sovande känsla i händer och/eller fötter
  • Nattkramper
  • Smärta i underbenet vid gång, som försvinner efter en kort vila
  • I svårare fall kan smärtan även uppstå i vila
  • Slät, nästan glänsande hud som har tappat sin hårväxt

Cirkulationsstörningar är vanligast hos äldre och diabetes- och njurpatienter, men uppstår även i stor utsträckning till följd av rökning, högt blodtryck och/eller höga fett- och kolesterolvärden i blodet. Dessa parametrar ökar risken för åderförkalkning. Cirkulationsstörningar kan också vara genetiskt betingade.

Åderförkalkning gör blodkärlen smalare, vilket gör det svårare för blod att passera igenom. Det gör att utbytet av syre, näringsämnen och avfallsämnen till och från musklerna sker långsammare och musklerna har därför mindre resurser tillgängliga. Det kan vara bra när vi sitter stilla eller bara går några steg. Problemen uppstår när det krävs mer av musklerna än vad resurserna omedelbart tillåter. T.ex. under en lång promenad, klättring i trappor eller löpning. När musklerna inte får tillräckligt med syre och näring uppstår smärta. Smärtan får oss att sluta, vilket ger musklerna en chans att återhämta sig, och smärtan försvinner.

Det ska sägas att det inte är farligt för kroppen att gå, även om dessa smärtor uppstår längs vägen. Faktum är att det är väldigt viktigt att vi fortsätter att röra på våra kroppar, särskilt våra ben. Muskelmassan försvinner otroligt snabbt – tänk bara så jobbigt kroppen mår efter några sjukdagar i sängen. Å andra sidan behövs inte mycket för att underhålla våra muskler heller. När vi går eller tränar på annat sätt stärker vi inte bara våra muskler. Vi stimulerar även blodcirkulationen och stärker därmed vår cirkulation.

Regelbunden träning är ett av de bästa sätten att förebygga sjukdomar och skador, och det behöver inte vara svettdrypande hårt eller jobbigt. En daglig promenad är jättebra, men om det inte är ett alternativ kan du enkelt träna både armar och ben medan du sitter i tryggheten i ditt hem med en pedaltränare. Du kan också använda en balanskudde eller en gungbräda för att stärka venpumpen i benen.

Se våra olika produkter för ett aktivt liv. Klicka här!

Som tidigare nämnt är stödstrumpor eller kompressionsstrumpor också en bra hjälp. Både för dig som är aktiv och för dig som har en mer stillasittande vardag.

Stödstrumpor eller kompressionsstrumpor – kärt barn har många namn

Det kan vara lite av en djungel att hitta runt vad som menas när man pratar om stödstrumpor och kompressionsstrumpor. Förvirringen beror bl.a. att begreppen ofta används omväxlande, och att båda typerna av strumpor har samma syfte – att pressa ihop musklerna och venklaffarna i benen, för att stärka återföringen av blod och vätska från benen. Dessutom kan de hjälpa till att förebygga mindre blodproppar och åderbråck, som kommer från långvarig stress på benen.

Se vårt stora utbud av stödstrumpor. Klicka här!

Låt oss försöka ta en närmare titt på skillnaderna mellan de två sockorna. För det är skillnad och den ligger främst i hur starkt tryck strumpan ger.

Stödstrumpor är i grunden till för friska ben och används för att förebygga skador och obehag.

Den mest kända modellen är knälång och ger ett jämnt, skonsamt tryck. Stödstrumpor är gjorda av ett bekvämt, mjukt och smidigt material, vilket gör att de ser ut och känns väldigt mycket som vanliga strumpor. De är lätta att ta på och passar särskilt bra för personer som står eller sitter mycket under dagen. Av samma anledning är stödstrumpor även kända under namn som "flygstrumpor" eller "ressockor".

Men stödstrumpor kan också vara till hjälp för dig som har en mer aktiv vardag. Många motionärer, särskilt löpare och cyklister, kommer att uppleva bättre komfort under och efter aktiviteten när de använder stödstrumpor. Den ökade cirkulationen i benen ger inte bara en stabilare syretillförsel till cellerna, utan hjälper också avfallsämnena bort från benen.

Gravida kvinnor och personer med lindriga symtom på cirkulationsstörningar eller åderbråck i benen kan också ha nytta av stödstrumpor.

Kompressionsstrumpor är till för sjuka, behandlingskrävande ben och måste ordineras av läkare.

De finns med olika grader av tryck (grad 1 till 4), olika längder (knä-kort till ljumske), olika stickmetoder och materialkvalitet. Mått måste tas för kompressionsstrumpor och ofta är det också nödvändigt att använda hjälpmedel när man tar på sig strumpan. Detta beror på att strumporna kan vara mycket styva och oflexibla för att ge det nödvändiga trycket.

Zip-skor - lätta att ta på. Har du svårt att ta på dig vanliga skor? Kanske har du missbildade fötter, använder benstöd eller har ont i tårna och fotleder?

Se alla våra smarta zip-skor. Klicka här!

Våra BILLY Zip-skor kan dras upp hela vägen runt, och du behöver bara placera foten. Vupti, och sedan zippar du igen.

Dessa skor är lätta, smarta och ergonomiska. Dessutom kan du ta ut innersulan och placera din egen (ortopediska?) sula.

Har du frågor om problem med blodcirkulationen, stödstrumpor, ortopediska zip-skor eller kanske något helt annat?

Oavsett vad du tänker på är du alltid välkommen att kontakta oss. Vi har 2 sjuksköterskor redo att guida dig så att du hittar rätt hjälpmedel för dig :)

De bästa tankarna från

De bästa tankarna från

Ditte Alici ,
Sjuksköterska och ägare,

www.seniorliving.se
Mail: ditte@seniorpleje.dk
Mobil: 40563841