I den här artikeln ska jag försöka ge min syn på vad den bästa rollatorn för utomhusbruk kan vara.
Jag har många kunder som ringer eller besöker vår butik i Børkop varje dag, många är tveksamma till vilken typ av rollator de ska välja, samt vad som är viktigt för dem.
Det är alltid väldigt individuellt vilket behov av stöd vi har, samt vad som är viktigast.
Det finns dock i princip 9 punkter som gäller för praktiskt taget alla rollatoranvändare:
1) Rollatorn ska vara tillverkad i god kvalitet, så att säkerheten är på topp.
Det är viktigt att välja en bra lättviktsmodell så att den inte blir ett hinder för dig om du ska bära runt den. Om den är för tung kan det bli problem att fälla ihop den och ta med den bak i bilen. Här rekommenderar vi alltid att köpa antingen i aluminium, eller ännu bättre; i kolfiber (kol).
2) Bra, starka bromsar måste installeras .
Inklusive både handbroms och parkeringsbroms. De måste vara lätta att använda.
3 ) Den ska vara hopfällbar och lätt att vika
Så den kan komma i bagageutrymmet, på tåget, i bussen och på charterresan.
4) Det är viktigt att ett säkerhetslås är monterat
(se den röda prylen vid sätet), så när du fäller ihop rollatorn måste den klicka på rollatorn ordentligt. Om den inte låser ihop ramen riskerar du att få fingrarna och händerna i kläm, och att den fälls ut medan du lyfter, vilket kan orsaka allvarliga fallolyckor.
5) Din rollator måste vara i rätt höjd .
Här är höjden på både handtaget och själva sitthöjden oerhört viktig. Anledningen till detta är att många rollatoranvändare upplever antingen yrsel, dålig balans eller minskad muskelstyrka. Därför är det viktigt att du snabbt och säkert kan komma ner för att sitta och vila. Om höjden är för hög kanske du inte kan nå marken om du sitter på sätet, och stödhandtagen blir för höga, vilket gör att du rycker på axlarna och spänner dig.
6) Rätt sitthöjd är viktigt
Hos oss motsvarar en storlek SMALL ca 50 cm, MEDIUM motsvarar ca 55 cm och LARGE motsvarar ca 61-62 cm. En allmän regel att komma ihåg är att om du är under 155 cm lång kommer en small vara perfekt. Är du mellan 155-168 cm passar medium. Om du är över 169 cm rekommenderar vi alltid att du väljer en storlek large. Handtagen passar rollatorns storlek och kan justeras i höjdled så att den passar just dig. Ett litet generellt tips är att du står upprätt i rak position med armarna nere vid sidorna. Sedan tar du en linjal och mäter längden från golvet upp till handlederna. Det är i princip höjden på sätet. Detta kan dock skilja sig något om du har väldigt långa armar eller väldigt korta/långa ben.
7) Rätt storleksbredd på ditt säte är extremt viktigt
Det ska finnas plats att sitta ner. Standardbredden på en rollator kan variera mycket. De flesta av våra lättviktsrollatorer har en sittbredd på ca 46 cm. Det betyder att de allra flesta lätt kan använda en standardstol. Om du är väldigt bred över axlar och rygg, eller har en bakdel som är större än damstorlek 44, så rekommenderas det att du väljer en bred modell. Vi har flera smarta modeller där sittbredden är mellan 53-55 cm. Dessa modeller kallas HD, som alltid kommer att stå efter rollatorns namn, t. ex. Athlon HD. Det rekommenderas även att du köper en rollator där sitsen är gjord av genomskinligt "nät". Det smarta med att kunna se genom nätet är att du har lättare att se både fötter och marken. På så sätt slipper du fall och obehagliga överraskningar som till exempel kakel som sticker upp eller krossat glas i sandalerna.
8) Reflexer och annan säkerhetsutrustning
Kan göra stor skillnad om du gillar att gå utomhus. Det är extra viktigt att det finns reflexer bak och på sidorna. Det är lättare att se vad som kommer fram, där det kan vara svårare att höra och se förare och cyklister som kommer bakifrån och från sidan. Vi säljer både extra reflexer, ljus och ringklockor, så att du kan resa tryggt och säkert.
9) Justera handtaget så att du får rätt stöd, hållning och balans
Denna inställning av handtag är alltid individuell och bör göras i samråd med vårdpersonal. En liten regel att komma ihåg är att du måste stå i rak, avslappnad position med axlarna väl nere och armarna vid sidan. Sedan böjer du underarmarna så att du har en böj i armbågarna på ca 30 grader. Anledningen till detta är att du böjer dig mindre. Om rygg och armar är för mycket böjda tappar du balansen, drar axlarna upp mot öronen och du tenderar att falla över din rollator mer. Allt detta skapar spänningar och en känsla av obalans.
Om du är tveksam till de olika inställningarna, eller om du har rätt storlek på rollator, är du alltid välkommen att titta förbi butiken på Ny Boder 11, Børkop, eller skicka ett mejl med en bild på dig och din rollator till oss.
Vi har själva valt att uteslutande sälja högkvalitativa rollatorer. Allt tillverkat i lättviktsmaterial, så det ger dig större frihet, oavsett om du måste åka kollektivt eller helt enkelt navigera säkert utomhus.
Har du blivit inspirerad kan du se vårt exklusiva urval av hopfällbara utomhusrollatorer här : https://seniorliving.se/collections/udendors-rollator-1
Vi hoppas att du har hittat inspiration och att dessa 9 tips kan hjälpa dig att tryggt och säkert söka efter den perfekta rollatorn.