Gå till innehållet
SENIORLIVING.SE - DIN GARANTI FÖR PROFESSIONELL OCH SAKKUNNIG RÅDGIVNING
SENIORLIVING.SE - DIN GARANTI FÖR PROFESSIONELL OCH SAKKUNNIG RÅDGIVNING

5 Gratis hälsorådgivning för dig som riskerar fallolyckor & huvudtrauma

Många människor i alla åldersgrupper löper daglig risk för fall och huvudtrauma.

Det kan skapa mycket onödig oro, farliga fallskador och minskad livskvalitet.

I det här blogginlägget vill jag ge dig några gratis tips på hur du bäst förebygger fallolyckor.

Orsaken till de frekventa fallen kan bero på många olika orsaker, bl.a hög ålder, yrsel, akut blodtrycksfall, epilepsi, muskelförtvining, Autism, Parkinsons och andra neurologiska sjukdomar. Om du dessutom behandlas med blodförtunnande medicin löper du ännu större risk för hjärnblödningar och massiva skador om du ramlar och slår dig.

När man har varit med om ett våldsamt fall en gång så kan det vara allvarligt, speciellt om vi också slår i huvudet.

Ett stort antal, särskilt äldre, väljer att stanna hemma oftare av säkerhetsskäl och blir därför snabbt ensamma och isolerade. Andra väljer att stanna hemma av andra skäl, som t.ex att de vanliga skyddshjälmarna på marknaden är för stora, synliga och fula.
Som sjuksköterska har jag lärt mig att många unga vuxna känner sig stigmatiserade om de måste röra sig i samhället med traditionella skyddshjälmar. Detta kan få allvarliga personliga och sociala konsekvenser för individen.

FAKTA OCH GRATIS GUIDE - Minska risken för fall

FAKTA:

National Council On Aging (NCOA) uppger att 1 av 4 amerikanska vuxna i åldern 65+ faller varje år, var 11:e sekund behandlas en äldre vuxen på en akutmottagning och var 19:e minut dör en äldre vuxen av ett fall. Fall resulterar i mer än 2,8 miljoner akutmottagningsskador årligen, inklusive 27 000 dödsfall.

Hälsotillstånd som till stor del påverkar äldre som Parkinsons-sjukdom, demens, svagare leder & minskad muskeltonus på grund av åldrande kan leda till oväntade fall.

Oavsett orsaken till fallet är det viktigt att fokusera på förebyggande strategier innan farliga fallolyckor inträffar.


Förebyggande strategier för att minska risken för ett fall

Håll dig fysiskt aktiv, även om det bara är en kort stund åt gången. rytmisk gymnastik, stolgymnastik, yoga, promenader med en bra uterollator eller eventuellt en tramptränare (även kallad "soffcykel") om du inte har möjlighet att gå utomhus.

Se vårt stora utbud av träningsredskap för ett aktivt liv. Klicka här!

Använd praktiska och halkfria skor

Vikten av ordentliga skor förbises ofta när man försöker fokusera på fallförebyggande. Ett par bra skor kan ändå hjälpa personen att undvika att snubbla och halka, vilket snabbt kan ske i lösa tofflor och sandaler etc. Ett annat förslag är att köpa ett par bra halkskyddsstrumpor, yogastrumpor eller bra tofflor för inomhusbruk, så du alltid står stadigt och säkert.

Se vårt stora utbud av halkfria strumpor och inomhusskor. Klicka här!

Ta bort farliga element i ditt hem – fokusera på inredning

För de personer som löper stor risk att falla kan det bli nödvändigt att ändra planlösningen på personens bostad för att göra det mindre farligt.

Borttagning av stora soffbord, lådor, soptunnor, samt se till att elkablar inte ligger löst så att man kan snubbla över dem. Det är viktigt att all köksutrustning och redskap är ergonomiska och säkra, samt att de placeras inom räckhåll så att de är lättillgängliga i rätt höjd.

Se vårt stora utbud av ergonomisk köksutrustning. Klicka här!

Se till att mattor eller golvbrädor inte sitter löst eller över normal nivå, samt att dörrkarmar, trösklar och trappor ska vara säkrade. Dessutom kan du få olika smarta dörrskenor, gummiramper och tröskellösningar.

Se vårt stora utbud av dörrstegslösningar. Klicka här!

Till badrummet kan du lägga till halkfria mattor, upphöjda toalettsitsar med fällbara armstöd, badstolar och halkfria sittdynor i gel.

Se vårt stora utbud av hjälpmedel för badrummet. Klicka här!

Säkerställ bra belysning – undvik mörka rum

Många människor vaknar antingen tidigt på morgonen och andra går upp flera gånger per natt för att gå på toaletten. I dessa situationer kan det snabbt bli farligt, då vår syn och andra sinnen inte alltid fungerar optimalt och när det är mörkt eller dålig belysning ökar risken för att falla.

Några bra förebyggande åtgärder kan till exempel vara att installera bra LED-lampor med sensorer, som stark takbelysning i de centrala rummen, korridorerna och badrummen. Se till att ha laddade ficklampor i en låda nära sängar för nödsituationer.

Förebygg allvarliga huvudskador - använd huvudskydd

Som sjuksköterska skulle jag rekommendera att du skaffar en bra käpp eller lätt rollator av bra kvalitet, då dessa hjälpmedel kan ge dig bättre stöd och förebygga en del fallolyckor. Särskilt en bra rollator kan vara oerhört användbar om den har en bra sits som du kan vila på.

Se vårt stora utbud av lättviktsrullatorer. Klicka här!

För de personer som ofta råkar ut för fall, har epilepsi, Parkinsons, går på blodförtunnande medel eller bor ensamma, så kan huvudskydd vara en riktigt bra idé. Det kan skapa en större känsla och upplevelse av trygghet – både för den enskilde och resten av familjen. Speciellt om man inte har möjlighet att vara i närheten i samband med ett fall.

Smart och diskret huvudskydd -RIBCAP

RIBCAP är en serie diskreta, fashionabla och skyddande mjuka hjälmhattar som erbjuder bekvämt och optimalt skydd för hela ditt huvud.

Se våra många olika RIBCAP-modeller. Klicka här!

De är unikt & diskret designade, luftiga, andas och ser ut som en vanlig hatt/keps. De är mjuka och formar sig efter ditt huvud, och absorberar omedelbart de vibrationer och stötar som kommer att uppstå i din hjärna om du faller och slår i huvudet.

Alla dessa råd ovan är allmänna rekommendationer. Vi är alla helt unika och därför är det alltid en individuell fråga hur vi på bästa sätt fallsäkrar oss själva och vårt hem.

Behöver du hälsoråd?

Som sjuksköterska på Seniorliving kan jag ge dig råd i förhållande till din nuvarande situation, samt vilka hjälpmedel som kan vara aktuella för dig.

Vill du ha hjälp och råd om fallförebyggande kan du kontakta oss på kontakt@seniorpleje.dk eller vår kundtjänst på 40563841 .

De bedste tanker fra

De bedste tanker fra

De bästa tankarna från

Ditte Alici ,
Sjuksköterska och ägare,

www.seniorliving.se
Mail: ditte@seniorpleje.dk
Mobil: 40563841