Gå till innehållet
SENIORLIVING.SE - DIN GARANTI FÖR PROFESSIONELL OCH SAKKUNNIG RÅDGIVNING
SENIORLIVING.SE - DIN GARANTI FÖR PROFESSIONELL OCH SAKKUNNIG RÅDGIVNING

Ger din artrit dig smärtsamma leder och händer? Få gratis hjälp och tips för bättre livskvalitet

Känner du också till känslan av att vakna upp med ömma, svullna och smärtsamma leder?

Om ja, så är du tyvärr en av många svenskar. Många lider av stela, smärtsamma leder och det är ofta förknippat med kronisk smärta och minskad livskvalitet. Gikt finns i många olika typer och med olika symtom, men den gemensamma nämnaren är att det är en kronisk sjukdom, och det finns ingen möjlighet till bot, utan snarare behandlingsalternativ för att lindra och förebygga försämring.

Artrit omfattar över 200 olika diagnoser, men gemensamt för dem alla är smärta i leder, rygg och muskler. De vanligaste är artros, gikt, psoriasisartrit, ryggbesvär och reumatoid artrit. Många tror att det bara är äldre som får artrit, men även yngre och barn kan få det.

Gikt behandlas väldigt olika beroende på vilken typ du har. Om du är tveksam, och du kan ha artrit, är det viktigt att uppsöka läkare så snart som möjligt för en utredning, eftersom en tidig behandlingsstart kan förhindra avancerade stela leder och nedsatt rörlighet i din rörelse. En skicklig allmänläkare kommer snabbt att kunna remittera dig till en reumatolog som är expert på alla typer av artrit.

Som sjuksköterska kan jag varmt rekommendera att du läser mer om artrit, smärta och behandlingsformer hos Giktföreningen, om du är tveksam eller vill ha specifik kunskap om artrit och den senaste forskningen: www.gigtforeningen.dk.

Inom äldreomsorgen möter vi många kunder som dagligen kämpar med kronisk smärta. Dessa smärtor upplevs ofta i samband med rörelse: Smärta när vi går, står och rör oss.

Dessutom har ett stort antal stor smärta och nedsatt funktion när vi ska använda händer, armar och fingrar i samband med de dagliga sysslorna i vår vardag:

  • Personlig hygien
  • Sova
  • Matlagning
  • Kläder
  • Sport och hobbyer

Nedan kommer jag att ge dig några förslag på relevanta hjälpmedel som kanske kan hjälpa DIG att få en mer meningsfull vardag med mindre smärta.

BILLY Ergonomisk sko med lynlås - Olivenfarvet. Super nem at få på! - Seniorpleje - Seniorpleje - BM20305-310 (42) - 42 - -

Klänning

Det är viktigt att kunna komma i våra kläder på ett enkelt sätt, samt ta på sig skor och strumpor utan att orsaka ytterligare smärta. Hos Seniorliving har vi ett stort utbud av ponchos, varma lammstövlar, halkfria strumpor utan sömmar, strumphållare, samt de coolaste ergonomiska zip-skorna.

Kläder och skor
Pakketilbud 4 - Ergonomisk knivsæt. Luksus, sikkerhed og dansk design i ét. Køb her! - Seniorpleje - Produktsæt - Webequ - WBQ-tilbud4BLANDET - Blandet farver (efter ønske) - -

Matlagning

Stela och krokiga fingrar, handleder och händer kan vara en stor utmaning. Speciellt i samband med matlagning och i matsituationer.

Hos Seniorliving har vi ett exklusivt urval av bland annat ergonomiska köksknivar, skärhandskar, elektriska lutande vattenkokare, multiöppnare och ergonomiska bestick. Dessutom har vi en speciell EASY UP som fungerar som "Din extra hand".

Dessa hjälpmedel kan ge dig större säkerhet och förhindra olyckor i köket. Om du är tveksam till vilken som passar dig bäst har vi 2 sjuksköterskor redo att hjälpa dig.

Ergonomiska köksredskap
Sport, aktivitet och hobby

Sport, aktivitet och hobby

När du drabbas av artrit, vilket oftast påverkar din rörlighet, vilket också kommer att leda till minskad flexibilitet och rörlighet. Sport och regelbundna fysiska aktiviteter kan bli smärtsamma och i värsta fall omöjliga.

I dessa fall kan det vara en god idé att tänka lite annorlunda. Bra knäskydd, värmande bandage, handledsstöd, stödbandage, ländryggsvärmare och fingerhandskar med koppartråd är några av de många alternativen som kan hjälpa dig. Det viktigaste är att du håller dig själv och dina leder i rörelse! Vi ger gärna sjukvårdsrådgivning så att du hittar rätt produkter som unikt passar DINA behov.

Stödbandage & Bandage
Personlig hygien

Personlig hygien

När fingrarna retas och du kämpar med finmotoriken kan små enkla hjälpmedel ofta göra stor skillnad. Småsaker som en vinkeljusterbar ergonomisk nagelklippare, ett skohorn med långa skaft, strumpgrepp, dragkedja och knappar, långskaftad badborste och en bra tång.

Personlig hygien och badrum
“AIR-FLOW- GEL” Kølende siddepude til ryg & haleben. NYHED! (45 x 35 cm) - Seniorpleje - Trykaflastende puder - Seniorpleje - BEAUAMZ-01 - - -

Sömn och smärta i vila

Sömn och vila är viktigt för oss alla, så att vår kropp, sinne och hjärna kan laddas upp och få ny energi. Detta kan dock vara en stor utmaning för många artritpatienter.

Att kämpa med stela, ömma och svullna leder kan leda till försvagad kronisk smärta och minskad livskvalitet. När du samtidigt inte kan hitta en bekväm sittställning eller inte kan sova kontinuerligt på natten skapar det en ond cirkel.

För att säkerställa smärtlindring när du lägger dig ner rekommenderar vi en av våra unika dynor i antingen gel (honungskudde), memory foam eller våra bra vridkuddar.

För att säkerställa en mer konsekvent och bekväm nattsömn kan vi erbjuda dig flera alternativ.

Om du lider av smärta på grund av stela och deformerade leder kan en vacker rullmadrass i ull vara fantastisk, eftersom den är både temperaturreglerande och tryckavlastande på samma gång. Om du har starkare smärta kan vår växeltrycksmadrass göra underverk. Denna unika bäddmadrass ser till att du aldrig får tryck på samma ställe hela natten, även om du ligger i samma liggställning. Trycket förändras och fördelas hela tiden med hjälp av de små luftbubblorna i madrassen. Det är definitivt värt ett försök!

I Danmark kan vi erbjuda bra medicinska smärtbehandlingar, men i förhållande till att erbjuda rätt hjälpmedel till våra artritpatienter ligger vi fortfarande långt efter.

Många av våra kunder ringer för att de utöver traditionell medicinsk behandling känner sig väldigt ensamma, och inte vet vilka möjligheter de har i förhållande till artritvänliga hjälpmedel.

På Seniorliving kan vi erbjuda personlig och hälsoprofessionell rådgivning och vi är experter på smärtlindring, förebyggande och på att hitta de optimala hjälpmedlen för just DIG.

Vi hoppas att du har fått lite inspiration och att du blivit lite smartare på hur DU kan inreda ditt hem så att det ger en mer meningsfull vardag … och förhoppningsvis en större livskvalitet.

De bästa tankarna från

De bästa tankarna från

Ditte Alici ,
Sjuksköterska och ägare,

www.seniorliving.se
Mail: ditte@seniorpleje.dk
Mobil: 40563841