Gå till innehållet
SENIORLIVING.SE - DIN GARANTI FÖR PROFESSIONELL OCH SAKKUNNIG RÅDGIVNING
SENIORLIVING.SE - DIN GARANTI FÖR PROFESSIONELL OCH SAKKUNNIG RÅDGIVNING

Palliation – hur hjälper vi bäst ett värdigt och smärtfritt farväl till livet?

Begreppet PALLIATIV VÅRD är för många ett enormt tabu. Ett ämne där det är många starka känslor inblandade och som många av oss inte vill prata om.

– Det är svårt att sätta ord på, eftersom det ofta är svårt att prata om döden, och att hantera att det i detta skede av livet inte kan erbjudas botemedel eller behandling.

När man pratar om palliativ vård finns inga utsikter till bot, utan snarare ett förändrat fokus: Livsförlängande behandling, livskvalitet, vård & smärtlindring.

Som sjuksköterska har jag varit i många situationer där jag träffar utsatta människor som fått det hårda beskedet att de antingen är terminala eller placeras i ett palliativt team.

Det är svårt för både patienten och deras nära och kära. Därför är det viktigt att ni som familj skyddar er så gott som möjligt, och ser till att det finns ett "skyddsnät", både i form av familj och vänner, samt nära kontakt med palliativt team i ert område. Det blir ofta din egen allmänläkare eller din vanliga läkare på sjukhuset som sätter igång processen.

Det är viktigt att de bästa ramarna snabbt säkras, oavsett hur långt man är i processen, så att hela familjen får den hjälp och omsorg de behöver under hela processen.

Det kan till exempel vara:

  • Regelbundna hembesök av hemsköterska
  • Regelbundna hembesök av palliativ sjuksköterska
  • Regelbundna kontroller hos palliativ läkare
  • Tillhandahållande av relevanta hjälpmedel
  • Inköp av smärtlindrande hjälpmedel (försäkrar sömn, vila & förebyggande av trycksår)
  • "Trygghetslådan", som du kan få när en Terminaldeklaration från din egen läkare/sjukhus har skrivits ut.

En terminal deklaration utfärdas vanligtvis när läkarna uppskattar att en patient kommer att dö inom cirka tre till sex månader.

Som sjuksköterska har jag erfarenhet av palliativ vård från både sjukhus, screenade demensavdelningar och inom hemtjänsten. Jag använder nu alla dessa erfarenheter när jag träffar alla er underbara människor via Seniorliving.

Seniorliving har ett stort utbud av produkter som är noggrant utvalda för utsatta personer, inklusive dödssjuka och personer med anknytning till Palliativa Team och Hospice. Vi arbetar under tystnadsplikt och du kan alltid känna dig trygg och säker när du kontaktar oss.

Vi är för närvarande 2 sjuksköterskor som är knutna till butiken och webshopen och vi är experter på att ge råd om smärtlindrande hjälpmedel, samt vilka som är unikt anpassade för just dig.

Sett ur våra ögon handlar det om att säkerställa att alla människor har högsta möjliga livskvalitet, samt ett värdigt och smärtfritt avslut på livet.

Behöver du en pratstund om vilka hjälpmedel som kan vara aktuella för dig eller dina nära och kära, ring oss på 40563841 eller skriv till oss på mail: ditte@seniorpleje.dk

Läs mer om oss på www.seniorpleje.dk eller KLICKA HÄR!

De bästa tankarna från

De bästa tankarna från

Ditte Alici ,
Sjuksköterska och ägare,

www.seniorliving.se
Mail: ditte@seniorpleje.dk
Mobil: 40563841