Gå till innehållet
SENIORLIVING.SE - DIN GARANTI FÖR PROFESSIONELL OCH SAKKUNNIG RÅDGIVNING
SENIORLIVING.SE - DIN GARANTI FÖR PROFESSIONELL OCH SAKKUNNIG RÅDGIVNING

Skolios - Smärtsam, försvagande och kronisk feljustering av ryggraden.

Vad är skolios?

Vad är skolios?

Skolios är en ryggsjukdom (krokig ryggrad) som gör att ryggraden växer i antingen C- eller S-form. Skolios är en missförstådd sjukdom, där det finns ett tankesätt hos en stor del av vårdpersonalen att det är ett rent kosmetiskt problem. Det är inte nödvändigtvis sanningen. Lyckligtvis kommer de flesta med lindrig skolios att ha få problem, men vissa med måttlig och svår skolios kommer att uppleva ryggsmärtor och den kan till och med utvecklas i sådan omfattning att den orsakar andningssvårigheter och känselstörningar.

Skolios behandlas i allmänhet i form av träning, tandställningsbehandling eller skelningsoperation. Dessutom finns det dock en hel del saker som du själv kan göra för att minimera besvären och lära dig att leva med skolios.

Det kan finnas olika anledningar till att vissa får skolios. Det finns delvis en ärftlig faktor, men det beror främst på 2 faktorer! Nämligen de två huvudtyperna av skolios; strukturella och icke-strukturella.

Strukturell skolios kan ha olika orsaker. Denna typ kan orsakas av medfödda missbildningar, skador och sjukdomar i bindväv, muskler eller nervsystem, som t.ex. Cerebral pares och Ehlers-Danlos syndrom.
I cirka 80 % av fallen hittas dock ingen specifik orsak, och den kallas därför för idiopatisk skolios. Vissa personer med idiopatisk skolios har nära släktingar som också har denna form av skolios. Forskarna misstänker att ärftliga faktorer är de viktigaste för om ett barn kommer att utveckla skolios.

Vid icke-strukturell (funktionell) skolios är själva ryggraden normal. Avvikelserna beror på andra tillstånd, till exempel ojämn längd på benen. Tillståndet orsakar sällan särskilda problem.

Många människor som lider av skolios har mer än bara smärta att brottas med. De påverkas också ofta socialt och psykiskt, då de inte alltid har möjlighet att delta i aktiviteter och idrott, och kan tendera att isolera sig, då framför allt unga upplever att de "ser fel ut".

Trots att detta är en välkänd sjukdom finns det fortfarande många tabun förknippade med denna sjukdom.

Därför har vi på Seniorliving valt att ge dig en inblick i en ung människas vardag, så att det är lättare att relatera till vilka utmaningar du kan brottas med.

Nedan vill vi presentera en patientberättelse:

Livet med skolios - En tålmodig berättelse av Mathilde, 22 år

Fakta om Mathilde:

22 år, sjuksköterskestudent och bloggare, ideellt arbete i föreningen ABMS ung KBH (Anonyme Borgere Med Smerter), har fått diagnosen skolios sedan 2012, och har genomgått 3 ryggoperationer.

Läkarna misstänker att min skolios orsakas av en annan kronisk störning, kallad Ehlers-Danlos syndrom. Denna syndrom är en smärtsam störning som påverkar huden, bindväven och de inre organen, och i mitt fall har min ryggrad kraftigt deformerats.

Min vardag har präglats av smärta och som ung har jag haft utmaningar som de flesta unga inte känner till.

Här är 4 saker som jag har tyckt vara till stor hjälp och bidrar till att skapa mening i min vardag med skolios:

1. Lär känna min kropp
2. Be om hjälp
3. Träning
4. Hitta hjälpmedel av bra kvalitet


1. Lär känna din kropp
När du får en diagnos som skolios kan du vara rädd för något värre. Det var åtminstone vad jag upplevde. Och det är därför det är viktigt att prova sig fram. Skolios orsakar i regel inga begränsningar. Därför är det oerhört viktigt att lära känna sin egen kropp. Eftersom vissa kommer att kunna klara av allt utan smärta - andra kommer att klara sig annorlunda. Så kasta dig ut i det, känn på det och ta med dig upplevelsen, så du vet vad din kropp kan och inte kan.

2. Be om hjälp
Många personer med skolios upplever att de måste kämpa mer än friska människor för att kunna göra samma saker. Därför är det viktigt att träna på att be om hjälp! Kanske din kollega kan bära den tunga lådan så att du får skona ryggen? Din syster kanske hjälper till med dammsugaren när hon ändå är på besök, så att du slipper? De flesta vill hjälpa till från djupet av sina hjärtan, men det kräver att du säger till när något är svårt eller förvärrar din smärta.

3. Träning
Träning är ett av de viktigaste delarna i behandlingen av skolios. Och det är det bästa verktyget mot smärtlindring! Om du har skolios, där cobb-vinkeln är över 30 grader, har du rätt till kostnadsfri sjukgymnastik. Det innebär att du kan få sjukgymnastik kostnadsfritt med remiss från läkare. Och annars är det egentligen bara att röra på sig och hitta det som fungerar för dig. Många har bra effekt av framförallt lätt styrketräning!

4. Hitta hjälpmedel i bra kvalitet
Det finns många hjälpmedel för otaliga problem! Det kan vara i form av SPS-stöd på en kurs där du får dina böcker på nätet så att du inte behöver släpa runt på dem eller i form av ett bidrag från kommunen för att få ett fällbord på jobbet. Men hjälpmedel kan också vara små saker i vardagen som kan göra skillnad. Jag kan t.ex. rekommendera följande produkter här från Seniorliving, som alla har gjort skillnad i min vardag med skolios!

Mina topp 3 hjälpmedel från Seniorliving

Tryckavlastande sittdyna
En bra tryckavlastande sittdyna är helt oumbärlig när det kommer till skolios. En sittdyna kan hjälpa till att avlasta ryggen och därigenom minska stelhet, tryck och muskelvärk. De har både gelkuddar, svängkuddar, kuddar för svanskotan, honungsdynor och unika rullstolsunderlägg. Min sittdyna med kylande gel är oumbärlig i min vardag!

Du kan läsa mer om Senior Cares coccyx-dynor & sittdynor genom att klicka här!

Ergonomisk huvudkudde
En ergonomisk huvudkudde kan vara ett viktigt steg för att minska din smärta från skolios. En bra kudde kan därför bidra till att aktivt förebygga och minska de besvär som kan uppstå vid sömn – t.ex. muskelvärk, vilket är ett problem de flesta med skolios har. Min favorit är Elviros kudden.

Du kan läsa mer om Senioromsorgens kuddar genom att klicka här!

Knäskydd
En knäkudde är en kudde som sitter mellan dina knän när du sover på sidan. Detta är ett bra hjälpmedel, då ett knäskydd hjälper till att skydda ens ryggrad och höfter, då ens ben är placerade i ett mer skonsamt läge. Den här har en svalkande gel som ger en bättre och skönare nattsömn.

Du kan läsa mer om Senior Cares knäkudde genom att klicka här!

De bästa tankarna från

De bästa tankarna från

Ditte Alici ,
Sjuksköterska och ägare,

www.seniorliving.se
Mail: ditte@seniorpleje.dk
Mobil: 40563841