Gå till innehållet
SENIORLIVING.SE - DIN GARANTI FÖR PROFESSIONELL OCH SAKKUNNIG RÅDGIVNING
SENIORLIVING.SE - DIN GARANTI FÖR PROFESSIONELL OCH SAKKUNNIG RÅDGIVNING

När smärtan blir kronisk

Väldigt många människor här i Sverige lever varje dag i ett helvete av smärta, och tyvärr är det fortfarande mycket tabu förknippat med detta.

Vissa störningar är synliga och beror på en fysiskt hanterbar orsak, till exempel en fraktur på grund av en bilolycka eller arbetsolycka. Dessa smärtor är ofta lättare för människor att relatera till.

Andra åkommor är "osynliga", och kan orsakas av smärta och inflammation i våra leder, muskler, nerver och bindväv. Tyvärr är en stor del av denna grupp kroniska smärtpatienter, samt personer med fibromyalgi. De måste både kämpa med sin dagliga smärta, samt kämpa med en värld som inte alltid förstår dem och deras smärta.

Båda grupperna lever med sin dagliga smärta, och det är inte alltid möjligt att få medicin som kan ge optimal smärtlindring.

– Tyvärr är fakta att ALL smärta försämrar vår livskvalitet och påverkar vår vardag. Det påverkar också ofta vår nattsömn, och det slutar ofta i en ond spiral.
Kronisk smärta är svår att behandla och ofta kan bara en del av smärtan lindras. Läkare kan sällan bota smärta.

Som sjuksköterska har jag ofta ställts inför detta dilemma tillsammans med mina patienter och medborgare, och det är ett svårt problem för alla parter.
Jag använder även en del av mina erfarenheter från praktiken i mina råd om att välja rätt hjälpmedel, då många olika problem spelar in om man ska hitta rätt hjälpmedel.

Ofta kan rätt hjälpmedel göra vardagen mer dräglig och ge lite högre livskvalitet. T.ex. genom att få så mycket vila som möjligt och stödja en bättre nattsömn, samt säkerställa avlastning från kroppen under dagen.

Några av de smärtproblem jag oftast stöter på som sjuksköterska och ägare av Seniorliving är följande:

-Smärta i nacke/rygg på grund av diskbråck

- Smärta i ben och fötter på grund av nedsatt cirkulation, ödem och nedsatt rörlighet, t ex för rullstolsburna

-Smärta från svanskotan och sätesbenen, till exempel på grund av fraktur i svanskotan och inflammation i området.

-Trycksår ​​på rumpa, svanskotan, axlar och rygg. Detta ses ofta hos personer som är sängliggande och har svårt att röra sig, samt hos många rullstolsburna som sitter i samma ställning hela dagen.

Det jag kan hjälpa dig med är att hitta rätt hjälpmedel och produkter, till exempel tryckavlastande sittkuddar och madrasser.

Du kan läsa mer om några av våra tryckavlastande produkter här

–Om du eller någon av dina nära och kära befinner sig i någon av dessa situationer är du varmt välkommen att ringa mig på mobil 40563841 för råd och vägledning, samt en grundlig genomgång av våra produkter som passar dig.

De bästa tankarna från

De bästa tankarna från

Ditte Alici ,
Sjuksköterska och ägare,

www.seniorliving.se
Mail: ditte@seniorpleje.dk
Mobil: 40563841