Gå till innehållet
SENIORLIVING.SE - DIN GARANTI FÖR PROFESSIONELL OCH SAKKUNNIG RÅDGIVNING
SENIORLIVING.SE - DIN GARANTI FÖR PROFESSIONELL OCH SAKKUNNIG RÅDGIVNING

Sover du dåligt? - 5 bra råd till dig som sover på sidan 😴🥱

Goda sömnvanor och sömnkvalitet är något som berör många.

Det kan finnas många anledningar till detta. Vissa kan bero på medicinering, stress, oro eller dåliga vanor.

De flesta av dessa tips kan användas av alla eftersom de är allmänna sovtips. Råd 5 riktar sig dock specifikt till dem som sover bäst på sidan, då denna position kan ge en del utmaningar och smärtproblem om man inte har rätt tillbehör.

RÅD 1)

Om du märker att ditt humör och ditt allmänna välbefinnande har förändrats över tid skulle jag rekommendera att du tar ett samtal om detta med din allmänläkare. Han kommer bl.a. fråga hur länge du har mått så här, hur din nattsömn är, om du har känt dig stressad, haft ont eller om du oroar dig mycket. 

Ibland är det väldigt skönt att låta en professionell göra en bedömning av ditt hälsotillstånd så att du kan få optimalt hjälp och stöd.

RÅD 2)

Se till att ta en ordentlig titt på de vanor du har skaffat dig under eftermiddagen och kvällen.

Det kan vara så att du inte får fasta regelbundna måltider, så ditt blodsocker sjunker och stiger okontrollerat. Fallande blodsocker kan påverka mer än hunger, energinivå och yrsel. Det påverkar dig även humörmässigt och hormonellt.

Undvik för mycket socker och koffeinhaltiga drycker 2-3 timmar innan du ska sova.

RÅD 3)

Vädra rummet väl innan du går och lägger dig, och stäng av datorn, TV:n 1/2-1 timme innan du ska sova. Lyssna på lite musik eller läs en bra bok. Din hjärnas aktivitetsnivå behöver lugna ner sig lite, annars kan det ge dig en mer orolig sömn.

RÅD 4)

Undvik sporter som ökar din puls ända fram till läggdags. Gör fysiskt krävande sporter 2-3 timmar innan du går och lägger dig.

När du sportar aktiveras både din puls och cirkulation, och din kropp producerar både endorfiner och mycket svett. Även om det känns fantastiskt och avkopplande direkt efter idrotten tar det din kropp några timmar att "falla till ro".

Så lufta ut sovrummet medan du tar en skön varm dusch.

RÅD 5 )

Många tror att de har den optimala kudden, madrassen eller täcket. Faktum är dock att de flesta madrasser är designade för personer som sover på rygg.

Din viloställning är anatomiskt mycket olika beroende på om du sover på rygg, sida eller mage.

När du i det här fallet ligger på sidan kommer hela din nacke, ryggrad och bäcken att böjas, så att det inte alltid ger rätt stöd under sömnen. Vi blir ofta ömma och överbelastade runt nacke, axel, höft och ländrygg.

Det är här jag som sjuksköterska kommer att kunna vägleda och ge dig råd om vilka specifika huvudkuddar, knäkuddar, tyngdtäcken, stödkuddar och madrasser som skulle kunna hjälpa dig.

Du kan se vårt stora utbud av vikttäcken, samt tryckavlastande madrasser och kuddar här:

Som människor är vi alla unikt ihopskruvade, och vi har alla våra egna utmaningar, vare sig det är smärtproblem, ångest, psykisk rastlöshet eller rastlösa ben. Därför skulle vi rekommendera att du ringer och tar en pratstund med mig om att ändra eventuella dåliga vanor och välja optimala sovredskap.

Jag är utbildad sjuksköterska, har många års erfarenhet med mig, och jag är van vid att arbeta under sekretess. Du kan med andra ord känna dig i trygga händer när du kontaktar oss.

De bästa tankarna från

De bästa tankarna från

Ditte Alici ,
Sjuksköterska och ägare,

www.seniorliving.se
Mail: ditte@seniorpleje.dk
Mobil: 40563841